Dieta jesienią powinna nas ogrzewać i wzmacniać. Jesienią, kiedy temperatura spada, nasz organizm potrzebuje większej ilości kalorii, żeby się rozgrzać oraz większej ilości składników odżywczych, aby skuteczniej bronić się przed infekcjami. Stawiajmy przede wszystkim na potrawy na ciepło; warzywa korzenne i przyprawy rozgrzewające, do których należy imbir, cynamon, goździki, pieprz cayenne, chrzan i inne ostrzejsze dodatki. Warto również włączyć do diety spore ilości czosnku i cebuli. Są one naturalnymi antybiotykami i będą sprzymierzeńcem w walce z atakującymi zewsząd infekcjami w czasie jesiennych chłodów. Odporność organizmu wzmocni także miód, który powinien odgrywać szczególną rolę w jesiennej diecie.
Przedstawiam Wam dzisiaj Kochani pomysł na pełnowartościowy, jesienny i wegański obiad.
♥ GULASZ MAROKAŃSKI Z DYNIĄ, CUKINIĄ I CIECIERZYCĄ ♥
Składniki na 2-4 porcje:
- 200 gram dowolnej dyni
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1-2 cebule
- 4 daktyle
- 2-3 cm świeżego imbiru (potartego)
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 średniej wielkości pomidorów bez skórki
- skórka z 1/2 cytryny
- olej kokosowy do smażenia
- sól morska do smaku
- świeża kolendra
- kasza jaglana/ gryczana/ kuskus (jak lubicie najbardziej)
Mieszanka przypraw:
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka łagodnego curry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Przygotowanie:
Utrzyj w moździerzu bądź zmiksuj w młynku do kawy. Imbir i czosnek zetrzyj drobno na tarce.
Obierz dynię i pokrój w równą kostkę, posól delikatnie i piecz ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Przed pieczeniem możesz oprószyć dynię szczyptą wcześniej przygotowanej mieszanki przypraw.
Na patelni obsmaż pokrojoną w kostkę i doprawioną solą cukinię. Przełóż ją do miski. Do rozgrzanej patelni lub garnka włóż olej kokosowy i podsmażaj pokrojoną w piórka cebulę, po chwili wsyp mieszankę przypraw, imbir i czosnek. Smaż ok 30 sekund, nieprzerwanie mieszając.
Dodaj obrane i pokrojone w kawałki pomidory oraz daktyle pokrojone w malutką kosteczkę. Dopraw wszystko solą i gotuj ok 10 minut pod przykryciem na średnim palniku.
Dodaj ugotowaną ciecierzycę oraz startą skórkę z cytryny. Przykryj i gotuj gulasz kolejne 10 minut. Następnie dodaj cukinię, dynię i delikatnie wymieszaj.
Gulasz serwuj ze świeżą kolendrą oraz dowolną kaszą. Możesz wszystko posypać prażonym sezamem lub czarnuszką.
Smacznego! Kuchnia marokańska jest niezwykle kolorowa i aromatyczna! Rozsmakuj się w warzywach i przenieś zmysłami wprost do Marrakeszu! 🙂 🙂 🙂