- Bananowa owsianka
– 80 g płatków owsianych
– szklanka mleka roślinnego
– 2 łyżeczki płatków migdałów
– banan
Gotujemy płatki owsiane w mleku, zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki migdałów i pokrojonego w plastry banana. Można dodać szczyptę wanilii.
*1 porcja- 490 kcal
- Owsianka z mango, bananem i orzechami włoskimi
– szklanka mleka roślinnego
– 70g płatków owsianych
– ¼ średniego mango
– ½ średniego banana
– łyżka posiekanych orzechów włoskich
– łyżeczka cynamonu
Banana i mango obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Płatki owsiane ugotować na mleku. Gotową owsiankę posypać cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi. Podawać z pokrojonymi owocami.
*1 porcja – 510 kcal
- Brzoskwiniowa kruszonka
– 50 g migdałów
– 50 g orzechów brazylijskich
– 25 g siemienia lnianego
– łyżeczka syropu z agawy
– łyżeczka masła
– brzoskwinia
Migdały, orzechy i siemię lniane miksujemy w młynku do kawy lub robocie kuchennym. Mieszamy z łyżeczką syropu z agawy i masła. Wsypujemy do małej ceramicznej foremki. Na górze układamy kawałki brzoskwini. Zapiekamy ok 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
*bezglutenowe, 1 porcja- 415 kcal
Podajemy z szklanką świeżo wyciśniętego soku z jabłek z dodatkiem imbiru.
- Budyniowa gruszka
– 1 gruszka
– 50 ml soku naturalnego jabłkowego
– 120 ml mleka owsianego
– 1,5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
– łyżeczka syropu klonowego
– szczypta wanilii
– 15 g płatków migdałów
– 30 g malin
– 30 g borówek
Obieramy gruszkę, kroimy na 4 części, usuwając gniazda nasienne. Gotujemy ok 12 min z sokiem jabłkowym. Połowę mleka owsianego gotujemy, w drugą połowę mieszamy z mąką, syropem klonowym i wanilią. Gotujące mleko zdejmujemy z ognia i nie przestając mieszać łączymy z mlekiem z dodatkami. Zagotowujemy razem. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Gruszki zalewamy budyniem i zdobimy pozostałymi owocami i płatkami migdałów.
*bez laktozy, 1 porcja – 255 kcal
- Budyń jaglany
– 25 g kaszy jaglanej
– 100 ml wody
– szczypta soli
– 50 ml mleka kokosowego
– łyżeczka cukru trzcinowego
– jabłko
– łyżka płatków migdałów
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 5 minut. Migdały prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Kaszę gotujemy w wodzie z solą ok 12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko i cukier. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na jednolitą masę. Nakładamy do miseczki, dodajemy uduszone jabłko i posypujemy płatkami migdałów.
*bez laktozy, bezglutenowy, 1 porcja – 260 kcal
Pomysł numer trzy najbardziej do mnie przemawia, choć dwa też jest niczego sobie 😉